SEiR zaprasza na wycieczkę do Górek i Brennej.
2 kwietnia 2025
Komisja Krajoznawczo-Turystyczna Sekcji Emerytów i Rencistów ZNP organizuje wycieczkę do Górek Wielkich, Małych i Brennej.
Termin: 13 maja 2025 r. (wtorek) godz. 8.30-17.30
Program:
8.30 Zbiórka na parkingu OCK.
Przejazd do Górek Wielkich, zwiedzanie z przewodnikiem Muzeum Zofii Kossak-Szatkowskiej; przejazd do Górek Małych oraz warsztaty w Chlebowej Chacie połączone z degustacją; przejazd do Brennej, czas wolny. Powrót ok. 17.30.
Koszt wycieczki: 130 zł obejmuje bilet wstępu, przewodnika, warsztaty, przejazd autokarem, ubezpieczenie, parking.
Termin zgłoszeń: do 15.04.2025 r. Wpłaty w siedzibie ZNP 8 i 15 kwietnia w godz. 10.00-12.00
Wycieczka odbędzie się w przypadku zgłoszenia min. 20 osób.
Muzeum Zofii Kossak-Szatkowskiej w Górkach Wielkich.
Zofia Kossak była powieściopisarką, współzałożycielką dwóch tajnych organizacji w okupowanej Polsce: Frontu Odrodzenia Polski oraz Rady Pomocy Żydom Żegota. Została pośmiertnie odznaczona medalem Sprawiedliwych wśród Narodów Świata i Orderem Orła Białego.
W Górkach Wielkich w 73 roku rozpoczęło działalność muzeum jej imienia, a w 84 Towarzystwo im. Zofii Kossak. Dzieci Zofii Kossak – Anna i Witold oraz Gmina Brenna założyli Fundację im. Zofii Kossak, która od 2010 prowadzi Centrum Kultury i Sztuki „Dwór Kossaków” w Górkach Wielkich.
Dwór Kossaków, w którym pisarka mieszkała z rodzicami w okresie międzywojennym, spłonął w maju 1945 roku. Dzisiaj możemy zobaczyć jego ruiny.
Muzeum mieści się w „Domku ogrodnika”, który był przedwojenną własnością Kossaków. Zofia Kossak mieszkała w nim w latach 1957-1968. W muzeum znajdują się zbiory biograficzne związane z powieściopisarką, zdjęcia, pamiątki rodzinne, rękopisy i maszynopisy, znajdują się tu również liczne obrazy autorstwa m.i n. Stanisława Ignacego Witkiewicza.
Chlebowa Chata w Górkach Małych
„Cztery kąty, a piec piąty…”. W starych chałupach najważniejszy był piec, wokół którego skupiało się życie mieszkańców. Było przy nim ciepło i bezpiecznie. Piec jest też sercem Chlebowej Chaty, która oferuje spotkania ” z okruchem tradycji”. Podczas warsztatów Gospodarze ukazują drogę ziarenka zboża, które musi pokonać wiele etapów, aby w postaci bochenka znaleźć się na naszych stołach i kusić niepowtarzalnym zapachem. Gdy pajdę chleba okrasza samodzielnie wykonane masło, polane słodkim miodem, to już niewiele do pełni szczęścia potrzeba. Co nas wyróżnia:
klimat – staramy się aby wszędzie dookoła było czuć ducha dawnych czasów, to lata kolekcjonowania, tysiące eksponatów i dużo starań o otoczkę warsztatów
smak – wszystko co dostajecie do jedzenia w Chlebowej Chacie jest robione u nas z naturalnych produktów – wiele gości zapamiętuje pobyt właśnie przez pryzmat kubków smakowych
opowieść – to, co wspominają turyści, to magia historii, która Wam przekazujemy. Od przedszkola do seniora – wszyscy słuchają z zaciekawieniem
serce – wkładane do pracy przez gospodarzy i wszystkich animatorów, przez co są goście, którzy wracają do nas wiele razy.